AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Benieuw hoe een verblijf op de afdeling neonatologie of pediatrie er voor je kind uitziet? Je vindt hier ook meer informatie over hoe je je kind kan voorbereiden op zijn opname op de kinderafdeling, wat je daarvoor meebrengt naar het ziekenhuis en hoe het ontslag uit het ziekenhuis verloopt.

Materniteit, N*dienst

Materniteit, N*dienst

Op vraag van de gynaecoloog is een kinderarts aanwezig bij elke bevalling waar het risico op complicaties bij de geboorte is verhoogd. Bij problemen tijdens en kort na de geboorte, wordt de baby opgenomen op de N*dienst waar de kinderarts de baby verder volgt.

Via deze linken vind je meer informatie over het verblijf van je baby en bezoek op de afdeling neonatologie.

Pediatrie

Pediatrie

Je kind voorbereiden op zijn verblijf in het ziekenhuis

De opname van je kind is een ingrijpend gebeurtenis voor het hele gezin, en daarbij is het ongetwijfeld moeilijk om de zorg aan anderen toe te vertrouwen. Het is daarom goed om onderstaande informatiebrochure samen met je kind door te nemen. Zo leert je kind de kinderafdeling van AZ Sint-Vincentius Deinze al een beetje kennen. Door het kleuren en de doe-blaadjes krijgt het kind een beter zicht op de ziekenhuiswereld. We geven ook enkele tips mee hoe je als houder je kind kan voorbereiden voor, tijdens en na de opname.

Download hier de brochure 'Mag ik eens wat vragen, dokter?'.

Wat breng je mee naar het ziekenhuis?

  • toiletgerief: washandjes, handdoeken, zeep, tandpasta, tandenborstel, kam ...
  • pyjama's of gemakkelijke kledij (liefst met brede of korte mouwen), pantoffels
  • knuffel, fopspeen, lievelingsspeelgoed en eventueel ene thermometer
  • melkmoeder (indien van toepassing)

Wat breng je beter niet mee?

Persoonlijke slabbetjes, luiers, snoep, frisdrank en juwelen laat je beter thuis.

Dagschema

6 tot 6.30 uur

patiëntenbespreking van de nachtverpleegkundige met de verpleegkundige met vroegdienst

6.30 tot 8 uur

ochtendmedicatie wordt toegediend (aërosols, siroopjes, aanvullen van infusen ...), luierwissel en temperatuuropname, flesvoeding voor de allerkleinsten, opname ambulante patiënten

7.30 tot 8 uurontbijt wordt opgediend zowel voor de kinderen als voor de ouders, patiëntenbespreking voor het volledige team
8.15 tot 9 uurpatiëntenbespreking voor het volledige team
9 tot 11 uurochtendverzorging van het kind, consultatie toerarts pediatrie,eventuele geplande onderzoeken,schoonmaak van de kamers
11 uurtijd voor medicatie
12 uurtoedienen middagmaal voor de allerkleinsten (flesvoeding of groentenpap ...), vóór het middagdutje nog even verluieren, opdienen middagmaal aan de oudere kinderen en inslapende ouder
vanaf 14.30 uurluierwissel en temperatuuropname, toedienen van medicatie, geven van fruitpapjes, flesvoeding, vieruurtje
17 uuropdienen avondmaal
vanaf 18 uurluierwissel en temperatuuropname, flesvoeding voor de allerkleinsten, avondmedicatie wordt toegediend

vanaf 20 uur

bedtijd voor de kindjes, vóór het slapen gaan nog een luierwissel en temperatuurcontrole
21 uurpatiëntenbespreking van de avondverpleegkundige met de nachtverpleegkundige
vanaf 21.30 uurde nachtverpleegkundige zal gedurende de nacht medicatie en voedingen geven, de parameters controleren (temperatuuropname, pols, ademhaling ...)

De ingreep

Samen met de spelbegeleidster mag één ouder meegaan naar het operatiekwartier. Het kind moet in het bed vervoerd worden omwille van veiligheidsvoorschriften.

Je kan je kind vergezellen tot in de operatiezaal, als je dat wenst. Na de ingreep heb je de mogelijkheid om terug bij je kind te zijn in de ontwaakzaal. De verpleegkundige zal je verwittigen zodra dat kan.

De anesthesist bepaalt wanneer je kind opnieuw mag drinken.

Ontspanning

Bibliotheek

Er is een kleine bibliotheek ter hoogte van de speelhoek. Eénmaal per week komt de ziekenhuisbibliotheek van het Rode Kruis langs.

Kranten zijn dagelijks te koop aan de receptie.

Spel- en knutselmateriaal

Speelgoed en knutselmateriaal is beschikbaar. Dit bevindt zich in een ruimte die enkel toegankelijk is voor het personeel. Vraag er gerust naar.

Om hygiënische redenen wordt alle speelgoed na gebruik ontsmet. Om dezelfde reden vragen we geen speelgoed uit de speelhoek mee te nemen naar de kamer. Na overleg met de behandelende arts mag je kind in de speelhoek vertoeven.

Internet

Er is een vrije toegang tot het wifi-netwerk van het ziekenhuis.

Ontslag

De arts beslist wanneer je kind naar huis mag. Het ontslag kan op elk moment van de dag en ook in het weekend.

Vraag tijdig naar formulieren in verband met opvang, school, sociaal verlof, verzekeringen ...

Controleer de kamer voor vertrek zodat geen persoonlijke spullen achter blijven. Neem ook je thermometer, zeep, aerosolmasker en -leiding, en gsm-oplader mee.