AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Wat is het?

Wat is het?

Emla is een crème die lokaal op de huid wordt aangebracht en de huid plaatselijk verdooft. Een doos Emla bevat één tube van 5 g huidcrème en twee pleisters voor uitwendig gebruik.

Emla wordt gebruikt voor het verdovend effect vóór het aanprikken van de huid, bv. vóór een bloedafname. Emla kan ook gebruikt worden bij alle oppervlakkige chirurgische ingrepen ter hoogte van de intacte huid, zoals bv. vóór het verwijderen van waterwratjes.

Je kan deze crème onder voorschrift komen bij elke apotheek.

Hoe Emla aanbrengen?

Hoe Emla aanbrengen?
 • Controleer of de aangeduide huidzone droog en rein is. Emla mag enkel op een intacte huid worden aangebracht.
 • Voor baby’s tot drie maanden oud gebruik je maximaal 1/10 van een tube op één plaats en laat je die maar één uur ter plaatse.
 • Baby’s tussen drie maand en twaalf maanden oud mogen 1/10 tot 1/5 van een tube, die je dan maximaal vier uur ter plaatse laat.
 • Oudere kinderen mogen tot 1/4 van een tube, die ook maximaal vier uur ter plaatse mag blijven.
 • Breng de crème rechtstreeks uit de tube aan op de aangeduide huidzone. Wrijf de crème niet open.
 • Verwijder het middenstuk van de pleister door de pleister bij de rand vast te houden en het beschermende papier weg te nemen.
 • Breng de pleister zorgvuldig aan boven de crème. Let op een goede afdichting.
 • Verwijder de papieren rand en druk de randen nog eens goed aan.
 • Wanneer je kind reageert op kleefpleisters, kan je ook gewone huishoudfolie gebruiken om de crème af te dekken. Wikkel deze folie rond de hand of arm en let er op dat hij mooi ter plaatse blijft, maar zonder de hand of arm af te klemmen.
 • Noteer hier het uur van aanbrengen.
 • Draai de dop van de tube terug goed dicht en bewaar de tube tussen 15°C en 25°C.

Wanneer Emla aanbrengen?

Wanneer Emla aanbrengen?

Emla moet ten minste 1 uur vóór de interventie (bloedafname of chirurgische ingreep) worden aangebracht. Zolang de pleister niet wordt verwijderd, blijft de crème gedurende verschillende uren actief. Ook na het verwijderen van de Emla-crème blijft de huid nog anderhalf uur verdoofd.

De Emla-crème mag niet langer dan vier uur op de huid blijven.

Mogelijke bijwerkingen

Mogelijke bijwerkingen

Een lichte reactie zoals bleekheid, roodheid, zwelling en jeuk kan zich voordoen op de plaats waar Emla is aangebracht. Deze reacties zijn normaal en verdwijnen snel.

Verwittig zeker de arts als je kind eczeem heeft.

Vragen?

Vragen?

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Je kan steeds contact opnemen met je behandelde arts via het secretariaat of met een verpleegkundige van de afdeling: 09 387 72 40.

Folder

Folder

Download hier de folder over Emla bij kinderen.