We begrijpen dat je je vragen stelt over je zwangerschap en bevalling. Hieronder vind je een antwoord op de meest gestelde vragen. Weet in elk geval dat je in veilige handen bent in ons ziekenhuis en dat alle nodige voorzorgsmaatregelen getroffen worden.

Richtlijnen/begeleiding tijdens de zwangerschap

Richtlijnen/begeleiding tijdens de zwangerschap

Wat zijn de algemene richtlijnen bij (vermoeden van) corona-infectie?

 • Denk je dat je in contact bent gekomen met het coronavirus?

Neem contact op met je gynaecoloog en volgt het plan dat voor het ziekenhuis werd uitgewerkt.

 • Heb je een bewezen corona-infectie?

Ons ziekenhuis heeft een concreet plan van begeleiding en opvang voor jou en je baby uitgewerkt.

Welk effect heeft het coronavirus op mij als zwangere?

Je bent gevoeliger om infecties op te lopen. Wanneer er nog andere medische condities aanwezig zijn, kan dat risico nog verhogen.

Zwangeren zijn echter niet gevoeliger voor de gevolgen van een corona-infectie dan andere vrouwen. De meerderheid van de zwangere vrouwen zal dus enkel milde tot matig ernstige griepachtige symptomen vertonen. Eventuele koorts kan je onderdrukken door paracetamol in te nemen. Dit medicijn is veilig tijdens de zwangerschap.

Welk effect heeft het coronavirus op mijn ongeboren baby?

Er zijn weinig gegevens. Er is tot nu geen bewijs voor een verhoogd risico op miskraam of op overdracht van het coronavirus naar de ontwikkelende baby. Het is dus eerder onwaarschijnlijk dat het virus afwijkingen bij je baby zal veroorzaken.

Moet ik mij laten vaccineren tegen COVID-19?

Er is geen bezwaar tegen vaccinatie van vrouwen in de vruchtbare leeftijd en vrouwen die zwanger willen worden.

 • Vrouwen die een vruchtbaarheidsbehandeling volgen, mogen gevaccineerd worden.
 • Na vaccinatie is er geen wachttijd van twee maanden nodig alvorens zwanger te worden.

Voor alle zwangere vrouwen is vaccinatie tijdens de zwangerschap mogelijk na bespreking met behandelende arts. De Hoge Gezondheidsraad adviseert dat alle zwangere vrouwen prioritair gevaccineerd worden.

Vanaf 3 mei 2021 kan de huisarts je aanmelden voor vaccinatie. Je zal vanuit het vaccinatiecentrum een uitnodiging krijgen voor de vaccinatie.

Ook moeders die borstvoeding geven, mogen gevaccineerd worden.

Kan mijn zwangerschapscontrole doorgaan?

Alle geplande afspraken gaan vanaf heden door.

 • Er mag max. 1 begeleider meekomen naar de afspraak.
 • Voel je je ziek? Dan vragen we je om niet naar de raadpleging te komen. Een telefonische consultatie behoort tot de mogelijkheden.

Gaan de prenatale lessen/infoavonden door?

1. GVO-sessies

Klik hier voor meer info.

Wil je al eens een blik achter de schermen werpen in het verloskwartier en op onze materniteit? Bekijk dan de video's die door onze vroedvrouwen werden opgenomen.

2. Prenatale lessen

De prenatale lessen door de vroedvrouw gaan fysiek door. Inschrijven kan telefonisch of per e-mail via het secretariaat gynaecologie of de materniteit.

Moet ik mijn werkomgeving verlaten?

Tot op heden zijn er geen maatregelen uitgevaardigd waardoor je preventief uit je werkomgeving moet worden ontzet.

Training "Just relax voor aanstaande moeders"

Een zwangerschap is een bijzondere ervaring die heel wat veranderingen en uitdagingen met zich meebrengt. De huidige coronacrisis kan het voor toekomstige moeders extra lastig maken om deze periode veerkrachtig door te maken. Even tot jezelf en tot rust komen, ontladen en ontspannen is belangrijk.

Bij de vakgroep Ontwikkelings-, Persoonlijkheids- en Sociale Psychologie van de Universiteit Gent loopt een training “Just relax voor aanstaande moeders” die zwangere vrouwen (12 tot 26 weken zwangerschap) wil helpen om te ontspannen en hun mentale veerkracht te bevorderen. Het onderzoek is goedgekeurd door de Ethische Commissie van de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Gent.

Geïnteresseerd en/of wil je deelnemen aan dit onderzoek? Meer info vind je hieronder.

Richtlijnen tijdens/na de bevalling

Richtlijnen tijdens/na de bevalling

Moet ik thuis bevallen?

Zeker niet. Onze medische zorgen worden volledig afgestemd op de huidige richtlijnen rond de Covid-19 epidemie.

Wat bij een bevalling na contact met coronavirus of klachten van een mogelijke besmetting?

In het geval je klachten hebt die aan een corona-infectie doen denken of je hebt het virus opgelopen én je denkt dat je gaat bevallen (je hebt weeën of verliest vruchtwater), dan neem je zo snel mogelijk contact op met de verloskamer of met je gynaecoloog.

Zet de arbeid door en je gaat bevallen, dan wordt de zorg op een gestandaardiseerde wijze in het ziekenhuis opgestart. Elke afdeling heeft hiervoor een plan van aanpak. Bij besmetting met het coronavirus is het niet per se noodzakelijk om een keizersnede uit te voeren. De gynaecoloog zal hierover beslissen afhankelijk van de toestand van moeder en kind.

Denk er aan dat maximaal 1 persoon (ouder dan 18jaar) je kan begeleiden op de verloskamer.

Als ik ziek ben, kan ik het coronavirus doorgeven aan mijn baby onmiddellijk na de bevalling?

Er is weinig tot geen informatie beschikbaar over de wijze van aanpak onmiddellijk na de bevalling. Er is nauwelijks informatie over de overdracht van het virus naar de foetus bij vrouwen die in het derde trimester van de zwangerschap besmet raakten. De beperkte informatie toont aan dat het virus niet in het vruchtwater werd teruggevonden en de baby’s dus niet besmet waren.

Kan ik borstvoeden na infectie met coronavirus?

Je overlegt dit met de artsen van de instelling waar je wenst te bevallen. Tenzij je ernstig ziek bent ten gevolge van een corona-infectie, is borstvoeding mogelijk en aan te raden. Er is voorlopig geen aanwijzing dat het coronavirus via moedermelk wordt overgedragen. De voordelen van borstvoeding zijn belangrijker dan de mogelijke risico’s van een overdracht van het virus via de moedermelk naar de baby.

De volgende maatregelen verdienen aanbeveling:

 • Was goed je handen voordat je de baby, de afkolfmachine of de flesjes aanraakt.
 • Draag een mondmasker tijdens het borstvoeden.
 • Volg de instructies voor het correct reinigen van de kolfmachine na elk gebruik.

Je kan ook overwegen om iemand te vragen om de afgekolfde melk toe te dienen als je ernstig ziek bent.

Nieuwe bezoekregeling materniteit

 • Het gezin (ouders/partner + kinderen) kan onbeperkt op bezoek komen.
 • Bezoekuren: elke namiddag van 15 tot 18 uur. Naast het eigen gezin, zijn tijdens deze periode max. 2 bezoekers tegelijk toegestaan.

Voor de partner worden maaltijden voorzien tijdens het volledige verblijf.