Je opname

Je opname

Wanneer vertrek je naar het verloskwartier?

Vaak is het moeilijk om een onderscheid te maken tussen harde buiken en echte contracties. Harde buiken komen in het laatste zwangerschapstrimester regelmatig voor. Het zijn echter slechts tijdelijke en pijnloze opspanningen van de baarmoeder. Contracties zijn pijnlijker, volgen elkaar steeds sneller op en worden stilaan regelmatiger. We spreken dan over 'in arbeid zijn'.

Je komt best naar het verloskwartier wanneer je:

 • regelmatige, pijnlijke contracties krijgt. Neem gerust nog een bad of douche als je vliezen niet gebroken zijn en je twijfelt of je wel echt in arbeid bent. Stoppen de weeën niet na het nemen van een bad en komen ze regelmatig en pijnlijk terug om de vijf minuten (bij een eerste kindje) of om de 10 minuten (bij een tweede, derde ... kindje), dan is het tijd om naar de materniteit te komen.
 • vruchtwater verliest met of zonder contracties (druppelsgewijs of in een golf.) Vruchtwater is, in tegenstelling tot urine, niet op te houden. Het is waterig, geurloos, meestal helder en soms wat wit vlokkerig. Als het vruchtwater een donkere kleur (stoelgang) heeft, kom dan onmiddellijk naar de materniteit.
 • verontrustende vermindering van kindsbewegingen opmerkt.
 • bloed verliest. Soms kan je een beetje bruinverlies hebben na een vaginaal onderzoek, zonder dat een probleem vormt. Bij een helderrood bloedverlies moet je onmiddellijk naar de materniteit komen.
 • aanhoudende hoofdpijn en/of pijn in de maagstreek krijgt, zwarte vlekjes voor de ogen ziet of abnormale buikpijn hebt
 • ergens onzeker of ongerust over bent.

Als je onzeker of ongerust bent, kan je altijd telefonisch contact opnemen met het verloskwartier: 09 387 72 50. Dag en nacht is er een vroedvrouw aanwezig die je met raad en daad kan bijstaan.

Wat breng je mee naar het ziekenhuis?

Algemeen

 • identiteitskaart
 • bloedgroepkaart
 • moederboekje
 • trouwboekje of erkenningsformulier
 • ondertekende (opname)formulieren
 • voedingsbeha's
 • persoonlijk toiletgerief
 • pyjama of training voor postnatale kinédagkledij (voor ontslag)

Voor de baby

 • kleertjes, hemdjes, muts om naar huis te gaan (tijdens het verblijf op de kraamafdeling kan je vrijblijvend gebruik maken van de kleertjes van het ziekenhuis)
 • sokjes en krabwantjes
 • borstvoedingskussen

Waar meld je je aan?

Overdag

 • aan de receptie: de receptioniste verwittigt de kraamafdeling en een vroedvrouw komt je daar ophalen.
 • op de kraamafdeling: de hoofdvroedvrouw begeleidt je naar het verloskwartier.

's Nachts (tussen 21.30 en 6 uur)

 • aan de spoedopname: als je er aanbelt, zal de nachtverpleegkundige van de spoedopname je naar het verloskwartier begeleiden.

Indien je zelf op de materniteit aankomt en niemand aan de balie aantreft, kan je de verantwoordelijke vroedvrouw oproepen door op de bel aan de balie van de materniteit of het verloskwartier te drukken.

Bevallen in Deinze

Bevallen in Deinze

Aarzel nooit om tijdens je zwangerschap je gynaecoloog of de vroedvrouwen van de materniteit te bellen. Ze stellen je graag gerust door antwoord te geven op al jouw vragen.

Huiselijke sfeer

De hele arbeids- en verloskamer is op die manier ingericht dat ze zo vertrouwd mogelijk overkomt. We besteden bijzonder veel aandacht aan het creëren van een huiselijke sfeer omdat we het belangrijk vinden dat je je comfortabel voelt tijdens de arbeid en bevalling, hetgeen op zichzelf al een ontspannende werking heeft.

Tijdens de weeën zullen de vroedvrouwen je helpen om met de pijn om te gaan. Het is daarbij belangrijk dat je in beweging blijft en steeds andere houdingen probeert. Een massage door je partner, het gebruik van water, je lievelingsmuziek, aangepast sfeerlicht … kunnen wonderen doen. Je kan er tijdens de arbeid ook voor kiezen om te relaxeren in het bad als er geen medische tegenindicaties zijn.

Professionele begeleiding

De vroedvrouwen zullen je begeleiden doorheen de hele arbeid. Ze reiken tips aan en helpen om (pijnlijke) weeën zo goed mogelijk op te vangen. Ze nemen ook de medische opvolging tijdens de arbeid voor hun rekening. De vroedvrouwen gaan daarbij voortdurend in overleg met je gynaecoloog.

In onze materniteit kan je kiezen om liggend of rechtzittend te bevallen op het verlosbed. Je kan ook, ondersteund door je partner, rechtzittend bevallen op een bevallingskruk.

Een onderwaterbevalling behoort ook tot de mogelijkheden als er geen medische tegenindicaties zijn. Het warme water werkt ontspannend, de arbeid verloopt over het algemeen vlotter en de weeën worden als minder pijnlijk ervaren doordat de huid in het warme water zacht en soepel wordt. Ook voor de baby blijkt een onderwatergeboorte een minder traumatische ervaring te zijn. De overgang van de moederbuik naar het water van het bad – met ongeveer dezelfde temperatuur en waar geluid en licht nog eventjes gedempt blijven – verloopt veel minder bruusk.

Als toekomstige ouders hoef je geen schrik te hebben dat de baby verdrinkt, want zolang het bloed nog via de navelstreng naar de baby stroomt, hoeft hij of zij nog niet zelfstandig te ademen om voldoende zuurstof te krijgen.

Skin-to-skin

Na de bevalling zal je baby onmiddellijk bij jou op de buik worden gelegd. Dit skin-to-skin moment is heel belangrijk in de verdere ontwikkeling van je baby. De kinderarts zal vervolgens je baby onderzoeken en de vroedvrouwen zullen je geleidelijk aan aanleren hoe je zelfstandig kan instaan voor de voeding en verzorging van je baby.

Moedervriendelijke zorg

Moedervriendelijke zorg

Elke zwangere vrouw kan iemand meebrengen tijdens de arbeid en de bevalling.

Elke zwangere vrouw kan tijdens de arbeid naar wens drinken en een lichte maaltijd gebruiken, tenzij hiervoor een medische tegenindicatie bestaat.

We voorzien verschillende mogelijkheden van niet-medische pijnbestrijding tijdens de arbeid en de bevalling. Vrij bewegen tijdens de arbeid en het bevallen wordt aangemoedigd. De toekomstige mama kan bijgevolg zelf aangeven in welke houding zij wenst te bevallen, tenzij er een dringende beperking zou ontstaan omwille van een complicatie.

Invasieve technieken, zoals het kunstmatig breken van de vliezen, het versnellen of induceren van de arbeid of de keizersneden, worden vermeden tenzij er een medische indicatie voor is.

Nuttige linken

Nuttige linken