Prenatale consultatie bij de gynaecoloog

Prenatale consultatie bij de gynaecoloog

De gynaecoloog zorgt voor de medische opvolging van de zwangerschap. Daarnaast maakt hij/zij ook tijd om je de nodige informatie te geven en te luisteren naar eventuele ongemakken, vragen en wensen.

Een afspraak met de gynaecoloog kan je maken via het secretariaat gynaecologie.

Prenatale consultatie bij de vroedvrouw

Prenatale consultatie bij de vroedvrouw

Je kan minstens één keer tijdens je zwangerschap op consultatie komen bij een vroedvrouw. Samen met jou zoomt ze in op je wensen en verwachtingen rond arbeid en bevalling, en de voeding van je baby. Ze stelt samen met jou een geboorteplan op, geeft informatie en luistert naar je vragen. De vroedvrouw geeft ook praktische informatie over de opname, het verblijf en het ontslag op de materniteit.

Je kan een afspraak maken voor een prenatale consultatie bij de vroedvrouw via het secretariaat gynaecologie.

Lactatieconsult

Lactatieconsult

Onze materniteit zet al jaren in op de promotie en begeleiding van borstvoeding. Nieuw in ons aanbod is een prenataal (tijdens de zwangerschap) en postnataal (na de bevalling) lactatieconsult. Je kan er terecht bij onze opgeleide lactatiekundigen met al je vragen rond borstvoeding. Met hun kennis en ervaring kunnen ze je bovendien heel wat tips & tricks aanreiken om de borstvoedingsperiode te laten slagen.

Maak een afspraak voor een lactatieconsult via de materniteit.

Gezondheidsvoorlichting

Gezondheidsvoorlichting

Gezondheidsvoorlichting door vroedvrouwen

Eén GVO-sessie bestaat uit twee lessen en wordt begeleid door een vroedvrouw. Borstvoeding, arbeid en bevalling en de zorg rond je baby komen uitgebreid aan bod. In de laatste les krijg je ook een rondleiding op de materniteit en in het verloskwartier.

De lessen zijn interactief, van 19.30 tot 21 uur. Er worden maximaal zes toekomstige ouders toegelaten per les met een vergelijkbare zwangerschapsduur. De GVO-sessies worden georganiseerd in samenwerking met gynaecologen, kinderartsen en Kind & Gezin, en worden volledig terugbetaald door het RIZIV.

Wil je al eens een blik achter de schermen werpen op het verloskwartier en onze materniteit? Bekijk dan de video's die door onze vroedvrouwen werden opgenomen.

Data

De data van de GVO-sessies in 2022 vind je hieronder terug of kan je verkrijgen via het secretariaat gynaecologie en in de zwangerschapsmap.

Inschrijven

Inschrijven voor deze prenatale lessen kan via de materniteit.

HypnoBirthing

HypnoBirthing

HypnoBirthing is een complete zwangerschapscursus die focust op ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen en visualisaties om je maximaal voor te bereiden op je bevalling. Het doel is om je lichaam de ontspanning zo eigen te maken dat het tijdens de geboorte als het ware vanzelf gaat, om vertrouwen te krijgen in je eigen lichaam en om je bewust voor te bereiden op de geboorte van je baby.

Enkele voordelen

  • Je ervaart meer ontspanning in de zwangerschap.
  • Je voelt je voorbereid op de geboorte.
  • Je krijgt tools die je kan gebruiken om met pijn om te gaan.
  • Je partner maakt deel uit van de geboorte en is niet enkel een toeschouwer.
  • Het verkleint de kans op medisch ingrijpen.
  • Het zorgt voor binding tussen moeder, partner en baby.
  • Geeft meer kans op een veilige, mooie en rustige ervaring.

De geboorte wordt weer de liefdevolle ervaring zoals de natuur die bedoeld heeft.

We raden zwangere koppels aan de lessenreeks te starten tussen week 20 en week 32 van de zwangerschap. Zo hebben jullie voldoende tijd om aan de slag te gaan met de oefeningen.

  • Lessenreeks 1: woensdag 31 mei - 7 juni - 14 juni - 21 juni - 28 juni 2023
  • Lessenreeks 2: woensdag 5 juli - 12 juli - 9 augustus - 16 augustus - 23 augustus 2023
  • Lessenreeks 3: woensdag 6 september - 13 september - 20 september - 27 september - 4 oktober 2023
  • Lessenreeks 4: 8 november - 15 november - 22 november - 29 november - 6 december 2023


Een lessenreeks omvat vijf lessen van 2,5 uur en kost 300 euro, inclusief het HypnoBirthingboek 'Mongan Methode, handouts, affirmaties' en HypnoBirthing MP3’s.

Gratis online introductie webinar

Wil jij eerst meer te weten komen over wat HypnoBirthing nu juist is en of dit iets voor jou zou kunnen zijn? Schrijf je dan in door te mailen naar vroedvrouwjana@gmail.com. De webinar gaat elke dinsdag online door om 19.30 uur, duurt 30 minuten en is gratis.

Gezondheidsvoorlichting rond medicamenteuze pijnstilling tijdens arbeid en bevalling door anesthesisten

Tijdens deze informatieavond geeft de anesthesist uitleg over de verschillende vormen van medicamenteuze pijnstilling tijdens arbeid en bevalling.

Een folder met de data van deze voorlichtingsavond kan je krijgen via de gynaecologen en/of het secretariaat gynaecologie. Je vindt ze ook terug in de zwangerschapsmap.

Inschrijven

Inschrijven kan via het secretariaat anesthesie of door te mailen naar anesthesie@azstvdeinze.be.

Geneesmiddelengebruik tijdens je zwangerschap en/of borstvoedingsperiode

Het gebruik van geneesmiddelen tijdens je zwangerschap of borstvoedingsperiode is soms noodzakelijk. Om veilig gebruik voor zowel moeder als kind te verzekeren, is betrouwbare informatie nodig. Een nationaal expertisecentrum kan in de toekomst bijdragen aan het verspreiden van betrouwbare informatie rond dit onderwerp.

In een vragenlijst wordt gepeild naar jouw informatiebehoeften en voorkeuren in verband met informatie over geneesmiddelen tijdens zwangerschap en borstvoedingsperiode. De bevindingen uit dit onderzoek zullen helpen om de werking van het Belgisch expertisecentrum zo veel mogelijk te laten aansluiten bij de voorkeuren van (toekomstige) ouders.

Zowel mama’s en papa’s, zwangere en borstvoedende vrouwen en hun partner, en koppels met een kinderwens kunnen deelnemen aan het onderzoek.

Groeipakket - het startbedrag

Groeipakket - het startbedrag

Het startbedrag, vroeger kraamgeld of geboortepremie, is een eenmalig bedrag van de Vlaamse Overheid dat je kan aanvragen wanneer je een kindje verwacht. Daarmee kan je jouw kleintje een mooie start in het leven geven. Het startbedrag is onderdeel van het Groeipakket. Kom meer te weten via onderstaande video of op www.groeipakket.be.

Mentale gezondheid tijdens je zwangerschap

Mentale gezondheid tijdens je zwangerschap

Emotioneel welbevinden tijdens je zwangerschap, de geboorte van het kind en het prille ouderschap

Een zwangerschap, de geboorte van het kind en het prille ouderschap kan moeilijke momenten met zich meebrengen. Als zorgverleners zijn we hiervan bewust en willen we de emoties die daarmee gepaard gaan, bespreekbaar maken. We nodigen je uit om je bezorgdheden als toekomstige ouder met je partner en met ons te bespreken. De gynaecologen en vroedvrouwen staan steeds voor je klaar.

Via onderstaande link kan je een online vragenlijst invullen die peilt naar jouw emotioneel welbevinden. Op basis van het resultaat kan je in gesprek gaan met je naasten, vroedvrouw, gynaecoloog, huisarts of andere hulpverleners.

De vragenlijst neemt slechts 5 minuten van je tijd in beslag. Klik op onderstaande knop en daarna op 'België' om alle informatie in het Nederlands te lezen.

Training "Just relax voor aanstaande moeders"

Een zwangerschap is een bijzondere ervaring die heel wat veranderingen en uitdagingen met zich meebrengt. Even tot jezelf en tot rust komen, ontladen en ontspannen is belangrijk om deze periode veerkrachtig door te maken.

Bij de vakgroep Ontwikkelings-, Persoonlijkheids- en Sociale Psychologie van de Universiteit Gent loopt een training “Just relax voor aanstaande moeders” die zwangere vrouwen (12 tot 26 weken zwangerschap) wil helpen om te ontspannen en hun mentale veerkracht te bevorderen. Het onderzoek is goedgekeurd door de Ethische Commissie van de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Gent.

Geïnteresseerd en/of wil je deelnemen aan dit onderzoek? Meer info vind je hieronder.

Postnatale thuiszorg

Postnatale thuiszorg

Wist je dat je ook na de bevalling kan begeleid worden door de vroedvrouw? Ofwel kies je voor een zelfstandige vroedvrouw ofwel kies je voor onze eigen postnatale dienst. De vroedvrouwen, die ook werkzaam zijn op de materniteit, komen na je ontslag uit het ziekenhuis bij je thuis langs voor de medische opvolging van jou en je baby. Ze geven tips en advies in het prille ouderschap en begeleiden de borstvoeding zolang het nodig is.

Je kan een afspraak met hen maken bij ontslag uit het ziekenhuis of door te bellen naar de materniteit.

Bovendien heeft elke moeder recht op een aantal bezoeken aan huis door een vroedvrouw. Je hoeft hiervoor geen voorschrift van een arts. Er wordt gewerkt met een systeem 'derde betaler': je hoeft geen geld in huis te hebben, een vignet van de mutualiteit volstaat als betaling. Voor de verplaatsingsonkosten wordt een kilometervergoeding aangerekend van 0,32 euro per kilometer. Sommige hospitalisatieverzekeringen komen ook tussen in die kosten.

Gebroken leven verwelkomen

Gebroken leven verwelkomen

De meeste zwangerschappen verlopen normaal en meestal komen baby's kerngezond ter wereld. Jammer genoeg gaat het in zeldzame gevallen mis.

Met deze brochure willen wij je een leidraad aanbieden doorheen dit moeilijke proces van afscheid nemen. Omdat je vaak wordt overspoeld door emoties eens een diagnose werd gesteld tot zwangerschapsafbreking werd beslist, en daardoor vele woorden van hulpverleners verloren gaan, hebben we met deze brochure gepoogd om ook schriftelijk ondersteuning te bieden. Op die manier kan je je op een rustig moment voor de opname nalezen hoe het zorgproces rond zwangerschapsafbreking in dit ziekenhuis verloopt.