
Obesitaschirurgie
Bariatrie of obesitaschirurgie is de beste behandeling om gedurende lange tijd veel gewicht te verliezen. Onze patiënten worden naar aanleiding van deze ingreep zorgvuldig gescreend en voorbereid. Het zorgpad obesitaschirurgie bestaat uit een voortraject, de operatie en een natraject.
Als patiënt moet je aan enkele voorwaarden, opgesteld in de Belgische wetgeving, voldoen om van een terugbetaling van deze behandeling te kunnen genieten. Deze voorwaarden zijn:
- Je bent ouder dan 18 jaar.
- Je BMI bedraagt >40kg/m² of >35kg/m² in combinatie met diabetes, ernstig hoge bloeddruk waarvoor drie geneesmiddelen nodig zijn, ernstig slaapapnoesyndroom (OSAS) of na het falen van een vorige vermageringsingreep.
- Je hebt het afgelopen jaar een gedocumenteerd dieet gevolgd zonder blijvend succes.
- Je kreeg een gunstig advies van een multidisciplinair team (chirurg, endocrinoloog of internist en klinisch psycholoog).
Voortraject
VoortrajectTijdens het voortraject worden alle nodige onderzoeken uitgevoerd die nodig zijn om een volledig beeld te krijgen over de gezondheidstoestand van de patiënt. Een bijkomende bestaande aandoening of ziekte kan het risico van de ingreep vergroten.
Daarnaast vinden tijdens deze fase ook enkele wettelijk verplichte onderzoeken plaats, bv. een consultatie bij een chirurg, een raadpleging bij een endocrinoloog en een gesprek met een psycholoog.
Operatie
OperatieWe bieden twee verschillende technieken aan om bariatrische ingrepen uit te voeren: de gastric bypass en de sleeve gastrectomie. In overleg met de patiënt wordt gekozen voor de meest passende ingreep. De operatie wordt bijna altijd via een kijkoperatie uitgevoerd, geassisteerd door de Da Vinci robot.

Gastric bypass
Bij deze ingreep wordt de maag verkleind, en worden de twaalfvingerige darm en een deel van de dunne darm omgeleid of ‘gebypassed’. Dit zorgt ervoor dat je minder grote hoeveelheden zal eten (zonder een hongergevoel te hebben) en je sneller een voldaan gevoel ervaart. Daarnaast zal je minder calorieën opnemen uit je voeding. De combinatie van minder eten en minder calorieopname zorgt voor gewichtsverlies.
Ongeveer twee tot drie dagen na de ingreep kan de patiënt het ziekenhuis verlaten. Tijdens de eerste drie weken volg je een aangepast dieet. Daarna dien je vitaminesupplementen in te nemen die je lichaam van extra vitamine B12 en ijzer voorziet.
Een gastric bypass zorgt doorgaans voor 25 tot 35 % verlies van het oorspronkelijke lichaamsgewicht.

Sleeve gastrectomie
Bij deze techniek wordt via een kijkoperatie een groot stuk van de maag weggesneden zodat er alleen nog een maagbuis overblijft. Van de oorspronkelijke maag (grootte van een meloen) blijft dus nog maag met de grootte van een banaan over. Dit zorgt voor een sneller verzadigingsgevoel. Omdat in het weggesneden stuk maak ook de cellen zitten die een eetlustopwekkende stof produceren, zal de drang om te eten na de ingreep sterk verminderen.
De patiënt kan na twee tot drie dagen na de ingreep het ziekenhuis verlaten. De eerste weken na de operatie eet je enkel gemixte voeding. Ook na deze ingreep dien je vitaminesupplementen in te nemen. Een sleeve gastrectomie zorgt eveneens voor 25 tot 35 % verlies van het oorspronkelijke lichaamsgewicht.
Natraject
NatrajectHet belangrijkste onderdeel van het natraject is het bestendigen van het gewichtsverlies. Om gewichtstoename zoveel mogelijk te beperken, focussen we met een multidisciplinair team op een duurzame levensstijlaanpassing. De diëtisten ondersteunen patiënten om gezond en gevarieerd te eten. Kinesitherapeuten sporen aan om meer te bewegen en onze psychologen helpen om eet- en snoepdrang te controleren.