AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Ziekte van Crohn

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

De ziekte van Crohn is een vorm van “chronisch inflammatoir darmlijden” (langdurige darmziekte), waarbij de binnenbekleding van de darm gedurende langere tijd ontstoken (inflammatie = ontsteking) kan zijn.

Oorzaak

De juiste oorzaak van deze ontsteking is onvoldoende bekend, maar een overmatige afweerreactie van het lichaam t.o.v. de eigen darmcellen lijkt wel een grote rol te spelen. Bekijk dit filmpje voor meer informatie:

Symptomen

Bij opflakkeringen (opstoten) van deze ontstekingsreactie kunnen symptomen optreden zoals diarree, buikpijn, bloed of slijmverlies met de stoelgang, zich algemeen ziek voelen, koorts, moeheid en vermagering. Ondanks dat de ziekte van Crohn het ganse maag-darm-stelsel kan aantasten, zijn de belangrijkste zones van ontsteking gelocaliseerd t.h.v. de dikke darm en de “overgang van dunne naar dikke darm”.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Onderzoek en diagnose

Het onderzoek om de diagnose te stellen is dan ook de coloscopie (= inwendig onderzoek van de dikke darm en de overgang dunne naar dikke darm). Vaak worden hierbij weefselstukjes (=biopten) genomen om onder de microscoop te bekijken, waarbij de diagnose dan vaak definitief kan gesteld worden.

Behandeling

De behandeling bestaat in de eerste plaats uit medicatie om de ontsteking onder controle te brengen (opstoot behandeling) en te houden (onderhoudsbehandeling). We beschikken hierbij over een uitgebreid arsenaal aan medicatie, die tevens op verschillende manieren kunnen worden toegediend: onder vorm van pillen, lavementen, suppo’s, inspuiting in de spier, toediening via de bloedbaan m.b.v baxters.

Roken zal steeds worden afgeraden bij de ziekte van Crohn.

Momenteel is geen enkele behandeling in staat om de Crohn patiënt definitief te genezen, wel om de chronische ontstekingstoestand onder controle te houden.

Een operatie is soms noodzakelijk, maar komt niet op de eerste plaats in de aanpak van Crohn patiënten.

Deelname aan een klinische studie is voor sommige patiënten een manier om toegang te krijgen tot de allernieuwste behandeling voor de ziekte van Crohn.

Meer informatie

Meer uitgebreide informatie kan U bekomen op de website van de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging : www.ccv-vzw.be, en in de boekhandel: Leven met langdurige darmziekten (Lannoo/Terra ).

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties
Digestief centrum

Laatste publicatiedatum: 10/10/2023