AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Geslachtsziekten

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) of geslachtsziekten zijn infecties die na seksueel contact worden overgedragen. Zij worden van mens op mens overgedragen en het kan gaan om infecties met bacteriën, virussen of parasieten. Ook dit zijn aandoeningen waarvoor je bij een dermatoloog terechtkan.

Sommige van deze aandoeningen kan je herkennen doordat ze huidafwijkingen teweeg brengen. Soms kunnen ze zich voordoen als huidletsels genitaal, soms kunnen ze huidvlekken geven op het volledige lichaam. Een aantal SOA’s worden gekenmerkt door een etterig verlies of afscheiding. Er zijn veel verschillende SOA’s gekend zoals chlamydia, gonorroe, syfilis, herpes en genitale wratten (condyloma accuminata). Ook schurft en luizen kunnen na seksueel contact overgedragen worden. Al deze aandoeningen geven andere specifieke symptomen.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

De diagnose wordt vaak gesteld op basis van wat de arts ziet. Er wordt vaak een nazicht van urine en bloed gedaan om een juiste diagnose te stellen of eventuele andere SOA’s aan het licht te brengen

Er zijn voor iedere aandoening verschillende behandelingsopties. Deze zullen met jou worden besproken tijdens een consultatie.

Zo kunnen we voor genitale wratten de letsels bevriezen (cryotherapie), lasertherapie kan maar er bestaan ook crème-behandelingen (imiquimod en groene thee afgeleide).

Voor syfilis, chlamydia en gonorroe worden antibioticabehandelingen gegeven. Sommige behandelingen zijn via pillen, andere zoals bij syfilis zijn via een injectie.

De behandeling voor luizen, schurft en herpes kan je onder het desbetreffende topic terug vinden.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties
Dermatologie
Urologisch centrum

Laatste publicatiedatum: 10/10/2023
Verantwoordelijk auteur: Dr. Ameye Filip