AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Schurft

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Schurft of scabies is een besmettelijke en vervelende huidinfectie door de schurftmijt. Dit is een kleine spinachtige parasiet die zich in de oppervlakkige huidlaag of de hoornlaag nestelt. De infectie wordt overgedragen via menselijke huidschilfers die besmet zijn met de schurftmijt. Zo kan je schurft krijgen door lichamelijk contact van langer dan 15 minuten of via het slapen in lakens of het dragen van kledij die besmet zijn.

De voornaamste klacht die mensen ervaren is jeuk. De jeuk is over het volledige lichaam aanwezig, maar het meest op de warme plaatsen zoals de lichaamsplooien. De jeuk is meest uitgesproken ’s nachts zodanig dat het de slaap kan verstoren. Ook kan je gangetjes en bultjes opmerken op de huid en dit meestal tussen de vingers of de tenen en aan de polsen of de enkels.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

De diagnose wordt gesteld door wat de dermatoloog ziet met het blote oog en meestal wordt er ook gekeken met de dermatoscoop. Het is mogelijk om met de dermatoscoop de mijt te zien op het einde van een gangetje. Om schurft correct te behandelen dient niet enkel de patiënt, maar iedereen in het gezin of waar men nauw contact mee heeft ook behandeld te worden. Het is belangrijk ook alle kledij en lakens van de afgelopen 3 dagen te wassen op 60°C of deze drie dagen in een afgesloten zak te bewaren indien deze niet zo warm kunnen gewassen worden.

De eerste keuze behandeling is in België een crèmebehandeling met Zalvor (permetrine 5% crème). Deze dient ’s avonds van kaak tot teen gesmeerd te worden en een volledige nacht ter plaatse te blijven en ’s morgens afgewassen te worden. De behandeling moet herhaald worden na een week.

Soms merken we dat deze behandeling tekort schiet. Dan bestaan er ook andere crèmebehandelingen (benzylbenzoaat crème). Deze worden door de apotheker zelf gemaakt en worden in een ander schema gesmeerd. Ook bestaat er een pilbehandeling met Stromectol (ivermectine). De tabletten zijn enkel verkrijgbaar via de ziekenhuisapotheek of dienen ingevoerd te worden vanuit het buitenland.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties
Dermatologie

Laatste publicatiedatum: 10/10/2023