AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Lymfoom

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

Lymfekliercellen of lymfocyten zijn een soort witte bloedcellen. Zij spelen een belangrijke rol bij de bestrijding van ziekteverwekkers en de productie van afweerstoffen.

Wanneer de lymfocyten zich abnormaal gaan ontwikkelen en ongecontroleerd beginnen te delen, spreken wen van lymfeklierkanker of lymfoom.

Er zijn verschillende soorten lymfomen. In 1832 beschreef de Engelse arts Thomas Hodgkin een abnormale celgroei van een afwijkende lymfekliercel: het Hodgkin-lymfoom. Later werden ook andere soorten lymfklierkanker ontdekt. Deze soorten verschillen duidelijk van de vorm die Hodgkin had beschreven. Deze soorten heten non-Hodgkin-lymfomen. Ongeveer 15 % van de maligne lymfomen zijn Hodgkin-lymfomen. Bij ongeveer 85% gaat het om non-Hodgkin-lymfomen.

Hodgkin lymfoom

De ziekte van Hodgkin of hodgkinlymfoom is een lymfoproliferatieve aandoening die behoort tot de maligne lymfomen.

Non Hodgkin lymfoom

Non Hodgkin lymfoom is een lymfoproliferatieve aandoening die behoort tot de maligne lymfomen.

Symptomen

Een eerste symptoom is vaak een zwelling van 1 van de lymfeklieren in de hals, de oksel of de lies. Gewoonlijk zijn de zwellingen niet pijnlijk. Een zwelling van de lymfeklieren kan ook een andere oorzaak hebben, bv. een infectie.

De ziekte van Hodgkin kan gepaard gaan met één of meerdere van volgende symptomen:

  • afwisselend koorts en dan weer normale temperatuur
  • gewichtsverlies of gebrek aan eetlust
  • vermoeidheid zonder duidelijke reden
  • nachtzweten
  • jeuk over ganse lichaam

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Behandeling

Hodgkin lymfoom

De behandeling hangt af van meerdere factoren, waaronder prognostische factoren, de uitgebreidheid, de leeftijd en de algemene conditie. De behandeling bestaat meestal uit chemotherapie en/of radiotherapie.

Non Hodgkin lymfoom

De behandeling hangt af van meerdere factoren, waaronder prognostische factoren, de uitgebreidheid, de leeftijd en de algemene conditie. De behandeling bestaat meestal uit chemotherapie, radiotherapie, doelgerichte therapie en/of immuuntherapie.

Laatste publicatiedatum: 10/10/2023