AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Liesbreuk

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

Een liesbreuk of hernia inguinalis is een uitpuilen van het buikvlies ter hoogte van het lieskanaal. Op die plaats loopt de zaadstreng (bij de man) of het ronde ligament van de baarmoeder (bij de vrouw) doorheen de buikspieren. Liesbreuken zijn veel frequenter bij mannen dan bij vrouwen. Patiënten ontdekken een voelbare of zichtbare zwelling in de lies. In een vroeg stadium is dit vaak pijnloos.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Moet elke liesbreuk behandeld worden?

Vele liesbreuken veroorzaken in een eerste fase weinig of geen klachten. Vaak wordt er dan ook even afgewacht of en hoe de liesbreuk zal evolueren. Een afwachtende houding is niet gevaarlijk.

Af en toe is een dringend herstel van een liesbreuk nodig: wanneer er plots sprake is van een pijnlijke zwelling die niet meer kan teruggeduwd worden. Deze zogenaamde 'ingeklemde liesbreuk' kan immers darmstructuren bevatten die kunnen afsterven door de inklemming. Deze patiënten dienen zich onmiddellijk naar de dienst Spoedgevallen te begeven en als ook daar de liesbreuk niet kan worden teruggeduwd, zal deze dringend geopereerd moeten worden. Een ingeklemde liesbreuk is eerder zeldzaam.

Behandeling

Lees hier meer over de verschillende soorten liesbreukherstel.
Ook kinderen kunnen een liesbreuk hebben. Omdat het ontstaansmechanisme van een liesbreuk bij kinderen heel anders is dan bij volwassenen spreekt men bij kinderen meestal niet van een liesbreuk, maar eerder van een hydrocoele communicans.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties
Urologisch centrum

Laatste publicatiedatum: 10/10/2023
Verantwoordelijk auteur: Dr. Ameye Filip