AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Krentenbaard

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Impetigo, ook wel krentenbaard genoemd in de volksmond, is een oppervlakkige huidinfectie met bacteriën (meestal stafylokokken, maar soms ook streptokokken). De bacteriën veroorzaken honinggele korsten en soms ook wel blaren (dit noemen we dan impetigo bullosa). Het komt meestal voor in het gezicht rondom de neus en mond, maar soms zien we ook letsels op het lichaam.

Het komt vaakst voor bij kinderen en is extreem besmettelijk. Zo kan het voorkomen in opstoten of uitbraken op scholen of in crèches. Ook volwassenen kunnen impetigo doormaken, maar dit is minder waarschijnlijk. De huidinfectie komt frequent voor wanneer de huid beschadigd is zoals bijvoorbeeld bij kinderen met eczeem of de windpokken. Impetigo geeft meestal geen algemene ziekteverschijnselen.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

De dermatoloog stelt de diagnose van impetigo op het zicht en neemt soms ook een huidwisser af om na te gaan over welke bacteriën het juist gaat en of deze zullen reageren op de behandeling. In milde gevallen wordt impetigo behandeld met lokale antibacteriële middelen zoals ontsmettingsmiddelen en bacteriedodende crèmes. In meer uitgebreide gevallen wordt deze infectie behandeld met een antibioticakuur in pillen of siroop.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties
Dermatologie

Laatste publicatiedatum: 10/10/2023