AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Gordelroos

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Gordelroos is een huidinfectie met een virus namelijk het varicella zoster virus. Dit virus veroorzaakt meestal op kinderleeftijd eveneens de waterpokken. Na het doormaken van de waterpokken blijft het virus als het ware slapend (=latent) aanwezig in de zenuwknopen van het lichaam. Het virus kan op ieder moment terug opflakkeren en aanleiding geven tot gordelroos.

Zona of gordelroos ziet er klassiek uit als een rode bandvormige zone op de huid met oppervlakkig allemaal blaasjes. Zona is besmettelijk via het vocht uit deze blaasjes. Van zodra deze opgedroogd zijn tot korsten is dit niet meer besmettelijk. Zona komt voor in een zone of gebied (= dermatoom) dat door één bepaalde zenuw wordt voorzien. Deze zenuw vertrekt vanuit een zenuwknoop waar het virus huist.

Het kan overal gezien worden op het lichaam maar komt meestal voor op de romp. Het geeft jeuk, maar vaak ook pijn. Het gaat om een zenuwpijn die brandend, stekend, prikkend en/of tintelend kan aanvoelen. Ook na het verdwijnen van de huidletsels kan de pijn aanwezig blijven gedurende meerdere maanden tot jaren. Dit noemen we post-herpetische pijn. De kans op deze zenuwpijn neemt toe naarmate men ouder is.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

De diagnose van gordelroos of zona wordt gesteld door de arts op basis van wat hij/zij ziet op de huid en de klachten die de patiënt beschrijft. Indien er blaasjes zijn, wordt soms een wisser genomen van het vocht uit de blaasjes om te bevestigen om welk virus het gaat.

Bij een milde vorm van gordelroos bij een gezond persoon wordt er niet telkens behandeld. Hierbij is het immuunsysteem in staat de infectie te klaren. Een behandeling voor gordelroos bestaat uit antivirale medicatie. Dit wordt gegeven in tabletvorm of wanneer het heel uitgebreid is of het immuunsysteem van de patiënt onderdrukt is via het infuus.

Naast de antivirale behandeling worden aan alle patiënten opdrogende lotions geadviseerd om zo snel mogelijk de huidletsels op te drogen. Deze letsels genezen normaliter zonder littekens.

Gezien het vaak een pijnlijke aandoening is, wordt er ook een behandeling gegeven voor de zenuwpijn onder controle te krijgen. Hiervoor is de klassieke pijnmedicatie vaak onvoldoende geschikt. Vaak dienen we hiervoor specifieke medicatie te geven die ook worden gebruikt bij depressie of epilepsie.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties
Dermatologie

Laatste publicatiedatum: 10/10/2023