AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Ontstaan

Ontstaan

AZ Sint-Vincentius Deinze omarmt al vele jaren zijn patiënten met kwaliteitsvolle zorg.

Toen het Sint-Blasiusgasthuis in Deinze in de negentiende eeuw verdween, namen de zusters van de Congregatie van de Heilige Vincentius a Paulo de zorg tijdelijk over. Bij hun stichting hadden zij zich immers voorgenomen om ten dienste te staan van de zieken in de stad. In 1846 zagen zij hun droom in vervulling gaan toen een hospitaal werd opgericht door het Armen- of Godshuizenbestuur van de stad Deinze.

Een eeuw later en in volle oorlogsperiode werd in de Meulenstraat een ziekenhuis geopend onder leiding van geneesheer Verstraete uit Roeselare. Dit initiatief bleek van korte duur. Na de oorlog werd gekozen voor een nieuw ziekenhuis in de Schutterijstraat (aan de overkant van de Meulenstraat), dat in 1951 in gebruik werd genomen.

Renovaties

Renovaties

In 1992 werd beslist een deel van AZ Sint-Vincentius Deinze voor het eerst om grondig te renoveren.

Er werd een nieuwe vleugel gebouwd voor een aantal verpleegafdelingen en diensten, zoals de medische beeldvorming, spoedopname, sterilisatie, operatiekwartier en intensieve zorg. De nieuwe vleugel werd officieel geopend door minister Wivina De Meester en ingezegend door Mgr. Arthur Luysterman. Precies 50 jaar na de inzegening van het ziekenhuis, in november 2001, werd de herconditionering van het oorspronkelijk gebouw in de Schutterijstraat beëindigd en opnieuw ingezegend door Mgr. Luysterman.

De nieuwe vleugel van het ziekenhuis biedt plaats aan verschillende verpleegafdelingen en diensten.

In 2009 startte de bouw van een ondergrondse parkeergarage en bovenbouw in de Ramstraat. De parkeergarage biedt plaats aan 180 wagens van medewerkers. In de bovenbouw vinden een aantal partners van ons ziekenhuis een onderkomen: het Dienstverleningscentrum Heilig Hart uit Bachte-Maria-Leerne, het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Deinze-Eeklo-Gent en het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk Deinze.

In 2011 werd een nieuwe bouwfase opgestart. In het verlengde van het bestaande ziekenhuis richting Peter Benoitlaan kwam een chirurgisch, internistisch en geriatrisch dagziekenhuis. Ook de diensten materniteit en spoedopname werden grondig vernieuwd.