AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Digitaal geneesmiddelenvoorschrift: handige apps en websites

Deinze - AZ Sint-Vincentius

Sinds 15 september 2021 heb je geen papieren bewijs van je voorschrift meer nodig om je geneesmiddelen af te halen bij de apotheker. Je apotheker kan via je identiteitskaart (e-ID) of een ander identificatiemiddel (rijksregisternummer, KidsID, Isi+ of vreemdelingenkaart) toegang krijgen tot je openstaande voorschriften. Of je kan het elektronisch voorschrift op je smartphone tonen via verschillende apps of websites.

Voordelen van digitale voorschriften

  • Apothekers beschikken meteen over een digitaal overzicht van alle openstaande voorschriften.
  • Ook als patiënt zelf heb je een beter overzicht op je medicatie en kun je je openstaande voorschriften digitaal beheren:
    • je kan gemakkelijker een geneesmiddel reserveren bij een bepaalde apotheek
    • je kan een voorschrift beperkt toegankelijk maken zodat bijvoorbeeld enkel de apotheek van jouw keuze het voorschrift ziet
    • je kan je voorschrift niet meer verliezen, het is steeds digitaal beschikbaar.

Hoe kan ik - bv. als mantelzorger - medicatie voor iemand anders ophalen?

Er zijn vier opties:

  • Ga met een foto of printscreen van het voorschrift naar de apotheek. Zorg dat de barcode goed zichtbaar is en gescand kan worden.
  • Ga naar een apotheek waar de patiënt in de laatste 15 maanden zijn e-ID liet inlezen. Aan de hand van het rijksregisternummer van de patiënt kan het voorschrift in die apotheek afgehaald worden.
  • Er wordt momenteel een platform ontwikkeld om als patiënt digitaal een mandaat te kunnen geven aan een vertrouwenspersoon. Dit wordt verwacht eind 2021.

Papieren voorschrift blijft mogelijk

Belangrijk: de patiënt kiest zelf of hij voor de papieren of digitale variant van het voorschrift gaat. De papieren voorschriften blijven dus ook bestaan. Voor elk voorgeschreven medicijn zal je dan een apart bewijs ontvangen.